Gemeente Wetteren
Gemeente Wetteren
11 okt

De Wetteraad: stand van zaken en vooruitzichten

Geweldig dat je geïnteresseerd bent in de Wetteraad, het participatieplatform van Wetteren. In de tekst hieronder lees je meer over hoe je kan deelnemen en wat je de komende maanden kan verwachten.

1) Wat is de Wetteraad?

De Wetteraad is een vernieuwd participatieplatform in Wetteren, goedgekeurd door de gemeenteraad. Het biedt burgers en verenigingen de mogelijkheid om actief mee te denken en te werken aan het gemeentelijk beleid. Het platform richt zich op alle belangrijke thema’s zoals vrije tijd, zorg, welzijn en de leefomgeving.

2) Hoe kan je deelnemen?

Wetteraars kunnen zich eenvoudig aanmelden via Hoplr of wetteraad.be. De deelname is flexibel, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid:

- Sporadisch je mening geven: Deelname aan inspraakmomenten en bevragingen om je mening te delen over specifieke onderwerpen.

- Werkgroepen: Samenwerken aan concrete projecten of thema’s in een kleinere groep.

- Regiegroepen: Deelnemen aan coördinatiegroepen per thema, zoals vrije tijd, waar je samen met anderen de inspraakactiviteiten organiseert en adviezen formuleert. Iedereen die interesse heeft, kan zich kandidaatstellen voor een regiegroep. Je expertise kan van pas komen bij toekomstige thema’s of als er wisselingen zijn binnen de regiegroepen. De regiegroepen worden gefaseerd uitgerold.

- Netwerken: samenkomsten van verenigingen of organisaties die rond gelijkaardige thema’s actief zijn, met de nadruk op informatie, inspraak en netwerking.

3) Regiegroepen Vrije Tijd

Er zijn sedert afgelopen zomer twee regiegroepen actief voor het thema vrije tijd: Regiegroep Kunsten & Cultuur en Regiegroep Sport & Beweging. De samenstelling van deze groepen gebeurde via een open oproep, waarbij een evenwichtige vertegenwoordiging van doelgroepen werd nagestreefd.

Intussen kwam de regiegroep kunsten & Cultuur 2 keer samen. Een eerste keer voor een klankbordmoment met de administratie waarbij ze een inkijk kregen in een aantal lopende en op til zijnde projecten. Tijdens de tweede bijeenkomst stond de interne organisatie en werkwijze centraal. Op 12/11 is er een volgende bijeenkomst op de planning.

De regiegroep Sport & Beweging had een eerste klankbordmoment en plant op 22/10 een volgende bijeenkomst om de interne rollen te verdelen en al een eerste actie voor te bereiden.

Deze regiegroepen werkten samen met de administratie een enquête over vrijetijdsbeleid uit die na de verkiezingen verspreid zal worden. De resultaten hiervan zullen bepalend zijn voor de acties van de Wetteraad mbt vrijetijdsbeleid.

De regiegroep Kunsten & Cultuur is reeds voltallig, maar voor de regiegroep Sport & Beweging kunnen er nog een 4-tal mensen mee aan tafel. Wie interesse heeft voor deze regiegroepen mag het sowieso laten weten, al was het maar voor specifieke thema’s om aan te sluiten indien er ledenwissels zijn.

4) Participatieplatform met ambities voor het meerjarenplan

Het doel is om van de Wetteraad tegen eind 2024 een stevig verankerd participatiesysteem te maken. Dit platform moet een belangrijke rol spelen bij de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031, waarbij burgers actief betrokken worden om thema’s en ideeën aan te dragen die voor hen belangrijk zijn.

5) Verdere stappen

De Wetteraad wordt stapsgewijs uitgerold. Het thema vrije tijd is als eerste van start gegaan, maar er zijn concrete plannen om in de nabije toekomst ook een regiegroep voor ruimtelijke thema’s op te richten. In oktober 2024 wordt een vrijetijdsenquête verspreid om input van de inwoners te verzamelen, gevolgd door een algemene promotiecampagne in november om meer mensen te betrekken. We hebben hiervoor oa een leuk filmpje laten maken.

6) Communicatie en transparantie

Vanaf november 2024, na de lancering van de vrijetijdsenquête, zal de communicatie over de Wetteraad volop van start gaan. Informatie over bijeenkomsten, resultaten, adviezen en acties wordt gedeeld via de gemeentelijke website, de tweewekelijkse nieuwsbrief, wetteraad.be, en het platform Hoplr. Hoplr wordt vooral gebruikt voor de communicatie binnen de Wetteraad.

7) Geen klassieke adviesraad

De Wetteraad is geen klassieke adviesraad. Waar traditionele adviesraden vooral advies geven, doorgaans op vraag van het bestuur, ligt de focus binnen de Wetteraad op een meer actieve participatie van burgers. Zij nemen de regie in handen en werken samen met het bestuur aan het ontwikkelen van oplossingen en projecten. Het lokaal bestuur ondersteunt en faciliteert dit proces

8) Slotsom

De Wetteraad staat klaar om na de gemeenteraadsverkiezingen volop van start te gaan. We hebben bewust gekozen om tijdens de politieke campagnes op de achtergrond te blijven, maar de komende maanden moet de Wetteraad zichtbaar op gang komen. In oktober verschijnt de vrijetijdsenquête, en de regiegroepen Kunsten & Cultuur en Sport & Beweging gaan aan de slag met concrete acties.

Via wetteraad.be en de gemeentelijke website kan je de activiteiten en evoluties van de Wetteraad op de voet volgen. Heb je interesse in een groter engagement of heb je nog vragen over de Wetteraad? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Pieter Bracke (pieter.bracke@wetteren.be).

Bedankt
3

Activiteit op het digitaal buurtnetwerk Hoplr

Wetteraad
3 vind-ik-leuks
2 reacties
arrow_upward